1. Configurare DNS
Intai putina teorie referitoare la DNS, si ce reprezinta acesta. DNS poate fi considerat ceva asemanator unei carti de telefon. Cand te muti de la o adresa la alta, numele tau ramane acelasi, insa numarul tau de telefon se poate schimba. Pentru ca numele tau sa aiba asociat noul tau nr. de telefon, trebuie sa contactezi provider-ul de servicii telefonice ca sa fie aduse la zi informatiile referitoare la noul tau nr. de telefon si adresa.
In acelasi mod, numarul adresei IP, poate fi comparat cu un numar de telefon. Cand cineva aceseaza http://www.domeniu1.ro, ISP-ul accseseaza serverul DNS, si il intreaba "cum pot accesa domeniu1.ro?". Serverul DNS raspunde: "Poate fi gasit la 192.168.1.22. Felul in care este interpretata aceasta informatie in Internet poate fi considerata asemanator cu un numar de telefon pentru serversite-ul -ul, care gazduieste http://www.domeniu1.ro .
Inregistrarile DNS pentru domeniul respectiv sunt tinute in general pe serverul unde este gazduit domeniul respectiv.
In mod normal cand cumperi un domeniu de la un registrar, inregistrarile DNS sunt create in mod automat pentru tine, dar in anumite cazuri rare va trebui sa adaugi manual anumite inregistrari la zona DNS. De exemplu, in cazul in care doriti ca mailul sa fie tinut pe un server extern de mail decat cel predefinit. In orice caz, adaugarea manuala de inregistrari dns cere cunoasterea sistemului DNS si o intelegere clara a ceea ce este facut.
Sa revenim la editarea Configuratiei DNS. Dand click pe butonul din coloana a treia a 'Configuratiei DNS' vom ajunge in pagina urmatoare, unde putem configura domeniul.
Pe aceasta pagina puteti vedea mai multe blocuri de inregistrari DNS. Unele dintre aceastea sunt predefinite si nu pot fi stese. Altele pot fi definite de utilizator si pot fi sterse. Inregistrarile predefinite MX cer atentie sporita: aceastea pot fi stese prin dezactivarea serviciilor de mail pentru acel domeniu, dar toate serviciile de mail, incluzand casutele de mail, forwarding-ul, si autoresponder-ele configurate vor fi deasemenea sterse. Aceasta face posibila folosirea serviciilor de mail puse la dispozitie de alte servere de mail.
Puteti adauga orice tip de inregistrare DNS dand click pe link-ul corespunzator.Veti ajunge intr-o noua pagina unde va trebui sa introduceti datele corespunzatoare.
Adaugarea de inregistrari de tip A
In mod normal inregistrarile de tip A sunt folosite pentru a face legatura intre numele de domenii si IP-ul serverului web.
Daca ati dat click pe "Adauga inregistrare DNS de tip A" urmatoarea casuta va apare:
Am marcat cu rosu campurile in care trebuie introduse date:
La campul 'Nume' introduceti numele care va fi adaugat domeniului. In acest caz numele va fi adaugat domeniului smschool.ro .
La campul 'TTL' introduceti numarul de secunde care va trece pana ce inregistrarea va fi reincarcata in cache-ul DNS.
La campul 'Data:' introduceti adresa IP a serverului de web.
Atentie: Acordati importanta valorii $ORIGIN cand adaugati o inregistrare de tip A.
Adaugarea de inregistrari de tip MX
Inregistrarile MX ar trebui sa fie adaugate cand se doreste folosirea de servere externe pentru procesarea mail-ului. Pentru a folosi serverele externe in locul celor pe care le aveti implicit, este necesar sa dezactivati serviciul 'Serviciu Mail' din pagina 'Editeaza domeniul' din control panel. Pentru a folosi alte servere de mail in afara celor pe care le aveti implicit, este necesar sa lasati activat 'Serviciu Mail' in control panel. Prioritatea inregistrarilor MX vor determina daca serverele externe vor fi primare (primary) sau secundare (secondary). De exemplu, daca puneti prioritatea inregistrarii MX mai mare decat 10 (de ex.11), serverul extern de mail va fi secundar. Daca puneti prioritatea inregistrarii MX mai mica decat 10 (de ex. 9), serverul extern de mail va fi primar. In acest ultim caz, mailul va fi trimis catre acest server extern de mail atata timp cat va fi accesibil. Cand nu va mai fi accesibil, doar atunci va fi folosit va serverul de mail implicit.
Cand activat 'Serviciu Mail' in control panel o inregistrare MX este creata automat in zona DNS. Daca 'Serviciu Mail' este dezactivat, inregistrarea implicita MX ramane in zona zona DNS, si puteti sa o stergeti manual folosind interfata din control panel.
Daca ati dat click pe linkul 'Adauga inregistrare DNS de tip MX' urmatoarea casuta va apare:
La campul 'Nume' introduceti numele subdomeniului. Daca lasati necompletat acest camp toate mailurile care vin catre zona de baza vor fi redirectate.
La 'Data' in primul camp introduceti prioritatea inregistrarii MX, iar la urmatoarea introduceti numele serverului (NU in format IP) care va procesa mailurile.
Observatie: Pentru a adauga o inregistrare MX pentru domeniul de baza (in cazul de mai sus smschool.ro) lasati campul 'Nume' necompletat.
Adaugarea de inregistrari de tip CNAME
In sfarsit, inregistrarilel CNAME sunt folosite pentru a crea aliasuri la nume de domenii.
Daca ati dat click pe link-ul 'Adauga inregistrare DNS de tip CNAME' urmatoarea casuta va apare:
La campul 'Nume' introduceti numele aliasului pentru numele real al host-ului.
La campul 'TTL' introduceti cate secunde sa dureze pana cand sa se realizeze reincarcarea inregistrarii in cache-ul DNS.
La campul 'Data' nintroduceti numele real al host-ului pentru care creati aliasul. Nu poate fi tot un alias. O inregistrare de tip CNAME ar trebui sa aiba referinta spre o inregistrare de tip A.
|